Posted inBlog

WORDPRESS

WORDPRESS je platforma za izradu web stranica. U originalu je osmišljen za blogove no ubrzo postaje najpopularnija platforma za webove.

Još uvijek rastuća popularnost ove platforme leži u njenoj jednostavnosti korištenja, lakoj instalaciji, praktičnosti, velikom broju pluginova, widget, tema i za one koji možda ne znaju – besplatna je.

Ono što uvijek naglašavamo kao bitno jest da Google (algoritam) jednostavno voli wordpress zbog njegovog urednog koda i preglednosti. Točka.

Moguće da ćete se susresti sa suprotnim mišljenjem, što je skroz u redu, no ništa ne može pobiti činjenicu da se GOOGLE i WORDPRESS vole <3.

N-I-Š-T-A.

Između ostalog:

  • WordPress je platforma koja je najviše prilagođena elementima koji zadovoljavaju SEO pravila.
  • WordPress sam po sebi ima razvijene pluginove koji se brinu i upozoravaju vas na SEO greške tj. daje vam smjernice što popraviti kako bi se bolje pozicionirali na tražilicama
  • Google preferira wordpress zbog „čistoće“ koda, optimiziranosti za mobitele te uspoređujući sa ostalim platformama – brže učitavanje stranice.
  • Najkorištenija platforma u svijetu – u slučaju potrebe lakši pronalazak novih developera. ( ukoliko netko umjesto vas održava vaš web i dođe do prekida suradnje, drugoj osobi će biti daleko lakše preuzeti brigu o vašem online poslovanju ukoliko se ono nalazi na WP )

WORDPRESS TEME

Tema je konstruirani predložak dizajna i funkcionalnosti na osnovu kojeg kreirate izgled stranice. WordPress vam nudi mnoštvo tema različitih namjena, teme prilagođene blogerima, ugostiteljima, turizmu, edukaciji, novinarstvu, trgovinama i dr. društvenim sferama … Temu koju odabere za instalaciju trebate prilagoditi Vašim potrebama.  Postoje besplatne teme i teme koje se plaćaju, a cijene se kreću od $10 pa na više.

PLUGINOVI     

Plugin ili dodatak je specijalni softwareski priključak koji u sebi ima tzv. potprograme, a koji služe za rješavanje različitih problema. Plugini rade na sličan način kao razne aplikacije, u suštini omogućavaju da ugradite dodatni program na web-stranicu kako bi mogli predstaviti dodatni sadržaj.

Npr. Trebate povezati svoju web stranicu sa svojom fb stranicom, a isto ne znate postići kodiranjem, koristit ćete jedan od ponuđenih pluginova za rješavanje tog problema. Postoji mnogo pluginova koje možete besplatno instalirati na WordPress stranicu. Neki od ovih plugin-ova nude i Premium verziju koja se nadoplaćuje, a tada nudi više opcija.

WIDGETI

Widgeti su aplikacije koje izvode jednostavnu radnju. Widgeti omogućujudodavanje sadržaja, značajki i drugih elemenata u bočnu traku programa WordPress i drugim područjima spremnim za widgete.

Popularne platforme koje još vrijedi spomenuti su JOOMLA, DRUPAL, MAGENTO, WOOCOMMERCE ( kao dio WORDPRESA ) OpenCart, PrestaShop….

1. Magento

Besplatno open source rješenje Magento poznato je kao prilagodljiva ecommerce platforma koja omogućuje mijenjanje koda i prilagođavanje funkcija po mjeri. Korisnicima je na raspolaganju široka paleta mogućnosti – platforma podupire različite valute i obračune poreza s obzirom na lokaciju web trgovine, a omogućuje i jednostavnu integraciju s različitim sustavima plaćanja te dodatne funkcionalnosti poput primjera segmentacije kupaca. Zbog svoje popularnosti Magento nudi veliki spektar prijedloga za web trgovinu s responsive designom.

Ova platforma ima i brojne prednosti s obzirom na SEO optimizaciju jer nudi napredne funkcionalnosti na tom području. S druge strane, glavni nedostatak krije se u tome što je Magento zahtjevniji za upotrebu s tehničkog aspekta čak i onima koji imaju osnovno znanje. Korisnici nemaju dostup do službene korisničke podrške, ali postoji velika Magento zajednica koja nudi odgovore na gotovo sva postojeća pitanja

2. OpenCart

OpenCart je open source platforma koja se temelji na PHP programskom jeziku i AJAX tehnologiji zaslužnoj za iznimno brzo učitavanje stranice. Platforma nudi sve osnovne funkcije za pokretanje web trgovine te nudi i rješenja za upravljanje s više trgovina s jednog administratorskog računa. Moguće je dodati neograničen broj proizvoda, naprednu kategorizaciju, itd.

Ključna prednost platforme je mogućnost upravljanja s više jezika i valuta čime predstavlja odlično rješenje za širenje na strana tržišta. Što se tiče jednostavnosti upotrebe, OpenCart je relativno jednostavna platforma s intuitivnim, dobro dizajniranim sučeljem kojeg mogu koristiti i oni manje tehnički vješti vlasnici web trgovina. Jednostavnija je za upotrebu od Magenta, a malo zahtjevnija od WooCommerce-a. U ponudi ima veliki broj optimiziranih tema koje za pravilnu integraciju zahtijevaju osnovno znanje HTML-a, CSS-a i JavaScript-a.

3. PrestaShop

ecommerce platforma je zlatna sredina između složenih mogućnosti Magente i jednostavnosti WooCommerca. Korisnicima omogućuje da u svega nekoliko minuta postave moderan web shop po mjeri. Ima više od 500 ugrađenih funkcija koje osiguravaju praktične smjernice na početku poslovanja.

PrestaShop omogućuje  izravan izvoz proizvoda na eBay i Amazon.

Što se tiče jednostavnosti upotrebe PrestaShop nudi vrlo elegantnu i modernu nadzornu ploču s brzim pristupom postavkama i informacijama o uspješnosti web trgovine što ga čini složenijim za upotrebu od na primjer WooCommerca. Za razliku od drugih platformi, podrška koju nudi korisnicima skupo se naplaćuje.

4. Joomla

Joomla je sustav za upravljanje sadržajem (CMS), slično kao i WordPress. Omogućuje relativno jednostavno pokretanje web stranice ili trgovine. Glavne prednosti su odlično sučelje za lako upravljanje velikom količinom sadržaja te brojne mogućnosti proširenja. WordPress je i dalje jednostavniji iz perspektive upravljanja osnovnim funkcijama kod programiranja web stranice i zbog toga je Joomla generalnoj publici uglavnom manje draga.

NAPOMENA

Na tržištu se pojavio novi trend izrade web shopova na tuđim domenama – SHOPIFY se trenutno ističe kao vodeći na ovom polju.

Ovo napominjemo jer dugoročno nije dobro za vaš posao.

Zašto?

Sav autoritet koji izgradite vezano za vaše online poslovanje nažalost ostaje na SHOPIFY-u jer je Shopify vlasnik domene. Vi bi trebali biti vlasnik svoje domene u svakom trenutku, a ne treća osoba ili posrednik.

Primjena optimizacije u ovakvom aranžmanu u pravilu se ne isplati jer sav autoritet gradite u prazno.

U ovom tekstu istaknuli smo osnovne prednosti trenutno vodećih web platformi. Želimo vam ukazati na činjenicu da ako nemate unikatne zahtjeve za izradu web stranice koristite wordpress, razlog zašto vam ukazujemo na ovu činjenicu leži u tome da nitko drugi neće. Svaka web design tvrtka predložiti će platformu na kojoj su naviknuli raditi, što je normalno, pitanje je samo da li vama dugoročno to odgovara, da zbog odabira platforme imate slabiji rezultat u tražilicama.

Konzultirajte se sa stručnjacima prije nego donesete odluku o vašem online poslovanju.


Leave a Reply