Posted inBlog

SSL

SSL ili Secure Socket Layers naziv je za transportni protokol….iskreno, na papiru izgleda kompliciranije od same instalacije. SSL je sinonim za sigurnost na internetu. Instalacijom SSL omogućavamo sigurnu komunikaciju između aplikacija. Svi smo čuli za internet (cyber) kriminal i ovo je jedan od načina kako zaštiti svoje web mjesto te ujedno sve koji su u konekciji i komunikaciji sa vama. SSL je postao neizostavan dio svake web priče i svatko ga mora imati instaliranog iz više razloga. Jedan od razloga je već spomenuti kriminal – krađa podataka i slično, a drugi je kako izostanak ssl-a utječe na pozicioniranje.

Mi se nećemo previše baviti cyber kriminalom već SEO aspektom ove priče.

Ukoliko ste pročitali neke od prijašnjih članaka, a sigurno jeste, znate da nakon što napravite web mjesto Google izvrši indeksaciju istoga. U prijevodu, Google je učitao sve pageve vašeg weba i sada se nalaze na SERP-u. Kada ljudi pretražuju određeni pojam, ukoliko neki page na vašem webu korespondira sa tom pretragom vaše web mjesto pojavit će se među rezultatima i ako netko odabere vas – JACKPOT.

Kako bi bolje razumio što vaš web nudi korisnicima kroz web prolaze crawleri, botovi. Dakle, vaš web se redovno „pregledava“. Ukoliko je vaša aktivnost ( ažuriranje ) na webu velika, crawler će dolaziti češće. Ukoliko imate super optimiziran web također će se zadržavati duže. I tako skupljate svoje bodove za magična prva mjesta na Google-u.

I sad zamislimo taj crawler koji dolazi na novo web mjesto i zatekne ga NOT SECURE natpis. Poput ovog:

Generalno, i stranice bez ssl-a bit će indeksirane, no što se tiče vidljivosti na SERP-u tu imamo ozbiljnijih problema.

Kao prvo Google će u ovom slučaju ↑ alarmirati sve koji dođu na vaš web da je NOT SECURE.

Kao drugo, teško ćete se izboriti za dobre pozicije iz dva razloga :

  1. Ukoliko vaša konkrencija ima SSL protokol – ispred vas je za sve ključne riječi
  2. Možete biti na prvim mjestima za određene ključne riječi za koje nema traženja

Zato je Google u svoj algoritam uveo ssl kao faktor koji znatno utječe na rangiranje.

Jednostavno, ukoliko nemate SSL Google vas smatra jako lošom web stranicom i učinit će sve kako bi vas što manje izložio korisnicima. Naravno, nakon upozorenja većina korisnika jednostavno će zaobilaziti ovo web mjesto i imat ćete osjetan pad tj nikakav rast posjete.

Ukoliko imate webshop, pad posjete mogao bi znatno oštetiti i prodaju.

ZAŠTO JE TO TAKO ?

Primjerice, određeno web mjesto nema ssl, no sadržaj mu je super. Netko odluči podjeliti link tog web mjesta sa svojim prijateljima/publikom. Osoba koja je podjelila link i svi koji su konektirani s njom su ugroženi.

ŠTO JE TOČNO UGROŽENO?

Podaci, lozinke, osobni podaci, brojevi telefona, podaci hostinaga i domena, fotografije, brojevi bankovnih kartica i sl.

Nažalost nisu svi svjesni ove činjenice. Mnoge (bez pretjerivanja) web stranice nemaju instaliran SSL kao što smo vidjeli na prvom primjeru. I to nisu nužno nova web mjesta ili poslovanja u nastajanju. Ponekad se radi o velikim brandovima koji iz nekog neobičnog razloga ne znaju za ovaj podatak.

Dakle, ukoliko vaše web mjesto ne izgleda ovako

Imate ozbiljan problem.

Ukoliko koristite WORDPRESS platformu instalacija SSL plugina je više nego jednostavna i traje manje od 5 minuta. Kao što sam napomenula na početku teksta, instalacija je puno brža od same priče. I naravno, besplatna je.

Zaista se ne isplati riskirati. Instalirajte SSL. Ukoliko ne znate, nazovite nas, dat ćemo vam smjernice. Besplatno.


Leave a Reply